Neljän vuoden malli pienkasvattajalle

Neljän vuoden malli pienkasvattajalle


Pääset alkuun kuudella lajikkeella 80-85 kynnen ja kolmen klooniryppään aloituspaketilla. Tässä vaiheessa tarvitset kuuden metrin pituisen ja 70 senttiä leveän kohopenkin tai neljä lavakaulusta. Neljäntenä istutusvuonna kun katsot kohti satoa joka palkitsee uurastuksesi, tarvitset jo lähes kahden aarin alueen sillä penkkimetrejä on tällä standardilla jo 100. Seuraavassa hahmotelma siitä mitä neljän vuoden aikana tapahtuu.

I Vuosi. Perustat viljelmän ja laitat maahan kuuden lajikkeen valikoiman joka käsittää 80-85 kynttä ja lisäksi noin 100 latvakloonia kahdesta lajikkeesta. Pahimpaan valkosipulin tarpeeseen ostat joltain luotettavalta tuottajalta muutaman kilon syömätavaraa. Talven aikana perehdyt asiaan mutta pidät mielessä, että suurta hyppäystä ei kannata lähteä suunnittelemaan.

II Vuosi. Nyt sinulla on lisäysmateriaalia omasta takaa. Klooneista on kasvanut yksösiä joten voit itse hyödyntää 40 prosenttia sadostasi ja sinulle jää kuudesta lajikkeesta istutettavaksi noin 200-220 kynttä. Klooneista on kasvanut noin 120 yksöstä. Maahan saat kynsiä nelinkertaisen määrän ensimmäiseen vuoteen verrattuna. Itse asiassa olet tehnyt jo melko suuren hyppäyksen. Sen huomaat kun tarvitsetkin jo lähes 20 metriä penkkitilaa. Toisena vuonna voit toteuttaa mielihalujasi ja hankkia toki muutaman uuden lajikkeen. Kynsiä voi olla nyt maassa 320-360 ja klooneja 200.

III Vuosi. Nyt saat omaan käyttöösi yli puolet sadosta ja kokemuksesi on karttunut. Satoa sait jo 25-30 kiloa. Edellisenä vuonna nelinkertaistit kynsien määrän ja tarvitsit siis 20 metriä penkkitilaan. Jos haluat päästä 2000 kynnen sarjaan neljäntenä vuonna niin nyt tarvitsetkin penkkitilaa 50 metriä. Maahan laitetaan kolminkertainen määrä kynsiä toisen vuoden syksyyn verrattuna ja kloonejakin 400. Nyt huomaat, että sinulle itsellesi jää korkeatasoista valkosipulia 15-18 kiloa. Lajike-valikoimaa ei ehkä kannata suuressa määrin kasvattaa mutta kirjastopenkissäsi voi toki olla jopa 20 lajiketta. Sitä voit esitellä ystävillesi ja vieraillesi suurena ylpeydenaiheena. Maahan voit laittaa nyt noin 1000+ kynttä. Kloonien määrä on 400. Huomaat että olet aikataulussa. Työtä on kylläkin jo tässä vaiheessa paljon.

IV Vuosi. Projektin mittakaava hahmottuu sadonkorjuun aikana. Satoa tulee noin 70-80 kiloa ja tarvitsen sen kuivattamiseen jo asianmukaisen tilan. Jotta pääset kahdentuhannen kynnen sarjaan pitää sadosta käyttää lisäykseen 25-30 prosenttia riippuen kloonilinjasta tulevien yksösten määrästä. Satoa lisäysmateriaalin jälkeen on omaan käyttöön ja jakeluun 45-60 kiloa. Kukkavarsia olet voinut korjata kesällä noin 900 kappaletta. Nyt voit viedä projektin loppuvaiheeseen ja istuttaa 2000 kynttä. Jäät odottelemaan neljännen vuoden sadonkorjuuta ja mietit hankkeesi tulevaisuutta. Jos olet tehnyt kaiken huolellisesti ja kärsivällisesti neljännen kasvukauden sadonkorjuun jälkeen tulos on tässä:

1800 skeippiä: 12-15 kiloa
140-160 kiloa ensiluokkaista valkosipulia.

Jos pysyt 2000 kynnen sarjassa sinulle jää istutusten jälkeen tavaraa vähintään 110 kiloa. Oman tarpeesi jälkeen pystyt varustamaan monta kanssaihmistäsi talven varoille ja huomaat "saaneesi" kisällinkirjan. Voit lähteä suunnittelemaan hankkeesi seuraavaa askelta. Jos olisit jonkun budo-laji harrastaja, vaikkapa judoka, niin valkosipuliharrastuksessa olisit ehkä edennyt sinisen vyön tasolle. Mestariksi on vielä matkaa. Edelleen tarvitaan kärsivällisyyttä ja aikaa.

P.S. Tuhannen kynnen sarjaan pääseminenkin on jo ihan huikea saavutus. Puolita siis edellisen vision skaala jos tyydyt "vähempään".