Viljelypaikka

Viljelypaikka

Suomen mittakaavassa voidaan puhua ulkoisista ja laadullisista kasvutekijöistä. Suomi on pitkä maa varsinkin keväällä ja kasvuvyöhykkeitä on useita. Ulkoisilla tekijöillä tarkoitamme tässä kohden maantieteellisiä ja ilmastollisia tekijöitä yleensä ottaen. Valkosipulia voi kasvattaa kaikkialla Suomen alueella, mutta vain muutama lajike menestyy napapiiriin pohjoispuolella. 

Laadullisilla kasvutekijöillä tarkoitamme kulloisenkin kasvatuspaikan olosuhteita, maastoa, maaperää ja ennen kaikkea sijaintia aurinkoon nähden. Ihanteellisin kasvupaikka on loivasti etelään viettävä rinne jonka maannostyyppi on hiekkamulta. Savimaakin on tarkoitukseen sopivaa ja ravinteikasta, mutta silloin joutuu rakentamaan orgaanisista aineksista tuotantokerroksen josta kohopenkit valmistetaan. Myös sadonkorjuu on savimaassa työläämpää. Jos avomaata ei ole tarjolla mittavammassa määrin, lavakaulus on oikein hyvä vaihtoehto.

Valkosipulia voi kasvattaa periaatteessa missä tahansa, mutta kysy toki lupa jos menet vaikka kaupungin viheralueille. Ruuantuotannon vallankumous ei ole aivan niin pitkällä. Pienen mittakaavan kasvatuksessa et paljoa alaa tarvitse mutta jos haaveilet suuremman kasvatuksen mittakaavasta tarve on suurempi.