Viherkynsilaukka

Viherkynsilaukka

Viherkynsilaukka tai tuoretavara

On makuasia sanotaanko viherkynsilaukkaa kolmanneksi vai neljänneksi satotuotteeeksi. Sitä saadaan ennen kukkavarsien leikkaamista ja sen jälkeenkin. Lyhyesti sanottuna kyse on kokonaisesta ja "kauppakunnostetusta" kasvista. Kauppakunnostuksen voi tehdä vaikka ei tavaraa myyntiin toimittaisikaan. Parhaimmillaan viherkynsilaukka on kasvun alkuvaiheessa jolloin kukkavarsia ei vielä ole tuloillaan. Hyvää viherkynsilaukkaa saadaan sekä pehmytvartisista että kovavartisista lajikkeista. Hyvin perattu kasvi on syötävää ja ruuanlaittoon sopivaa kokonaisuudessaan.

Parhaita lajikkeita viherkynsilaukan tuottamiseen ovat artisten ryhmän lajikkeet, silveriinit ja aikaiset turbaanit. Artis-muuntuja Cielavas näyttäisi olevan kaikkinensa aivan ylivoimainen lajike mitä tulee vihertavaran tuottamiseen. Artisista tsekkiläinen Stephan on tarkoitukseen myös hyvin sopiva, mutta kilpailijaksi siitä ei yksinkertaisesti ole. Cielavasin etu näyttäisi olevan myös siinä, että se pystyy tuottamaan pienestäkin kynnestä varsin kookkaan viherosan. Viherosa on pehmyt ja maultaan myös täysin ylivertainen kun sitä verrataan muihin Turbaaneihin.

Viherkynsilaukan tuotamiseen on omat konstinsa jotka eivät todellakaan ole monimutkaisia. Jos varaa syksyllä tarkoitukseen yhden juoksumetrin standarti-penkistä (Leveys 60-70 cm) pääsee jo hyvän tuotannon alkuun. Kynsiä voi istuttaa todella taajaan, 60 sentin riviin jopa 15 kynttä, ja riviväleiksi riittää 15 senttiä.