Kevätversot

Kevätversot

Useimpien harhaluulo on se, että kynsilaukasta voidaan saada vain yksi varsinainen sato. Kynsilaukasta saadaaon tietenkin viisi eri satotuotetta:

I talviversot
II kevätversot
III kukkavarret
IV tuoresato
V pääsato

Kevätversoilla olisi pieni kaupallinenkin mahdollisuus, mutta se odottaa vielä toteuttajaansa. Kevätversojen tuottaminen ei vaadi paljon pintalaa. Neliömetrin alalla voi tuottaa jopa 500-600 kevätversoa. Tuollainen määrä olisi keskimäärin neljä kiloa. Rikastumaan moisella tuotannolla ei pääse, kyse on jostain muusta jota ei tässä kohden voi rahalla mitata. Jos kevätversoja tuottaisi kymmenen neliön alueella voisi satoa saada 40 kiloa. Tuollainen määrä kevätversoja riittäisi yhden ison kaupungin ravintolan kevätsesonkiin. 

Sellaisia ravintoloita jotka tilaisivat yksittäiseltä viljelijältä 40 kiloa kynsilaukan kevätversoja ei vielä oloissamme näe.Tietysti aivan aluksi on mietittävä sitä mikä on paras kasvuryhmä ja sopiva lajike tälle tuotannolle. Jos tavoitellaan pehmeyttä ja mehukkuutta, vienoa makua ja myös hienostunutta ulkonäköä niin katse kiinnittyy joihinkin artisokkiin ja turbaaneihin. Kevätversojen tuotanto on luontainen lisä tuotannon kirjoon, mutta siihen voidaan päästä vasta perusasioiden vakiintumisen jälkeen. Vaikka artisokat periaatteessa kasvavat meillä hyvin ja siinä samassa turbaanitkin niin tässä jos missä vaaditaan pitkäjänteisyyttä. Jälleen pitää lähteä liikkeelle omiin kasvuolosuhteisiin mukautuneista omista kannoista. Kurinalainen kasvu on kaiken taikasana.

Periaatteessa kevätversoja voi tuottaa kahdella menetelmällä. Tarkoitukseen valitut kynnet voi laittaa maahan tiheään asetelmaan syys-lokakuun vaihteessa. Raapit voi laittaa maahan myös niitä purkamatta jolloin saadaan helposti valmiita 6-8 verson kimppuja. Jos on varma siitä nahistumisherkät artisokat ja turbaanit saa säilymään maaliskuulle saakka niin voi ajatella versojen kasvattamisesta kasvihuoneessa. Kasvualustaan tulee kiinnittää erityistä huomiota. Jos neliömetrille laittaa 80-90 raapia vieri viereen ja kahdeksaan riviin ymmärtää kyllä ensi kuulemaltakin mistä on kyse. Kun verso kasvaa tuumaa paria vaille jalan korkeuteen (25-28 senttiä) käyttää se luonnollisestikin kaiken voiman mitä se kynnestä saa ja juuret kasvavat nopeasti, mutta juuri varten tarvitaan todella syvään muokattu ja ravinteikas maa.

Että omasta tuotannosta voisi irrottaa 80-raapia tällaiseen kokeiluun vaatii jo aika paljon. Kyse on viiden-kuuden kilon erästä kynsilaukkaa. Jos viljelijän maine on kunnossa kuudesta kilosta hyvää artisokkaa saa syyskaudella noin 120-150 euroa. Kuusi kiloa kynsilaukkaa tuottaa kevätversoja vain noin 4-5 kiloa. Jotta päästäisiin niin sanotusti omilleen pitäisi silloin kevätversoista saada noin 30 euroa kilolta. Joku keittiömestari voisi kyllä sellaisen hinnan maksaakin ja enemmänkin jos oman tuotekehittelyn kautta on löytynyt oiva toukokuun toiselle puoliskolle ja kesäkuun alkuun sopiva menu johon kevätversot sopivat. Työsarkaa siis siinäkin että valistetaan ja ohjataan myös kulinarismin ammattilaisia. Kyse on siis tässä kohden työstä jossa ei saada minkäänlaista voittoa. Asia ja sen edistäminen vaatii kuitenkin myös tällaista toimintaa.