Lajikkeiden valinta ja lisäyskynsien hankinta

Lajikkeiden valinta ja lisäyskynsien hankinta

Suomesta saa nykyään hankittua suurimman osan maailmalla tunnetuista lajikkeista. Jotkut lajikkeet pärjäävät hyvin kaikkialla, mutta jotkin eivät juuri menesty Salpausselän pohjoispuolella. Jopa Kreolien kasvuryhmän lajikkeet on saatu kasva-maan hyvin Varsinais-Suomessa, Etelä-Satakunnas-sa, Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa. Ahvenanmaalta meillä ei ole ns. dataa mutta voidaan pitää varmana asiana että siellä kasvuolosuhteet olisivat kaikkein parhaimmat. 

Suomessa on perinteisesti kasvatettu Rokaleita; Iso venäläinen on ollut viljellyin lajike näihin päiviin saakka. Toinen varma ja menestyvä lajike on ns. Siperialainen marmoriini, monine lajikkeineen ja kantoineen. Lajikkeiden valinnassa kannattaa kääntyä kokeneen harrastajan puoleen. Sopiva aloituspaketti voi sisältää muutaman raapin tärkeimmistä kasvuryhmistä vaikkapa seuraavasti:


2 raapia rokaleideen ryhmän lajikkeesta Iso venäläinen. Noin 10 kynttä.

2 raapia jostain venäläisestä/siperialaisesta marmoriinista. Noin 10 kynttä.

1 raapi jostain aikaisesta ja oloihimme kotoutetusta turbaanista. Noin 6 kynttä.

2 raapia lasikkaista. Aikainen lajike ja myöhemmin tuleentuva. Noin 12 kynttä

1 raapi jostain raitisten ryhmään kuuluvasta lajikkeesta. Noin 6 kynttä.

1 raapi oloissamme hyvin kasvavasta posliinista. Noin 4-5 kynttä.

1 raapi artisten kasvuryhmän lajikkeesta. Noin 5-6 kynttä.

1 raapi kreolien ryhmästä jos asut Salpaussselän eteläpuolella. 5-6 kynttä 

1 raapi oortien ryhmästä. 5-6 kynttä

Em. valikoimassa on jo kattavasti koko valkosipulin kirjo. Jos kuitenkin haluat pitäytyä vain yhdessä tai muutamassa lajikkeessa, löydät kyllä tuottajan jolta saat haluamasi määrän toivomaasi lajiketta.

Lajikkeiden valinnassa on tärkeää että teet hankinnan tuottajalta joka on kotouttanut kasvin Suomen oloihin. Tavaran toimittajan pitäisi pystyä kertomaan luotettavasti mikä lajike on kysymyksessä. Tärkeää on myös tietää sen alkuperä ja viljelymenetelmä.