Tietosivut

De Re Allii Sativi — Kynsilaukka-asia

Yhdistyksen tehtävä on jakaa asiantuntijuuteen ja viljelykokemukseen perustuvaa tietoa. Lähtökohtamme on aloittaa perusasioista. Kukaan ei pysty tekemään suurta hyppäystä. Tiedosta ei viime kädessä ole mitään hyötyä ellei se pohjaa kokemukseen. Tällainen puhe ei ole tietenkään mitään uutta auringon alla. Joka ymmärtää asian nuorena pääsee elämässään pitkälle ja tuo iloa muille kanssaihmisilleen ja myös toislajien edustajille. Japanilaiset ovat ilmaisseet tämän parhaiten puhuessaan viidestä IKIGAIN pilarista.

I Aloitetaan pienestä, 

II Vapaudutaan vanhasta, 

III Etsitään harmoniaa; kauneutta ja kestävyyttä, 

IV Iloitaan pienistä asioista

V Ollaan paikalla tässä ja nyt.


Yhdistyksemme haluaa edistää uuden maaseudun ja uuden maatalouden asiaa. Ihmisen tulee ottaa enemmän vastuuta ruuantuotannosta yksilötasolla. Valkosipuli eli kynsilaukka tulee olemaan tärkeässä asemassa tulevaisuudessa koska se on myös funktionaalinen elintarvike.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana valkosipulin tunnettuus on kasvanut myös Suomessa. Enää emme elä Alexandra-Suomessa. Mutta edelleenkin valkosipuliharrastajien keskuudessa vallitsee suuri sekasorto sellaisten termien kuin kovaniska, pehmytniska ja talvivalkosipuli suhteen.

Vallitsevan käsiteköyhyyden ja siinä ilmenevän häilyvyyden johdosta on ollut tarpeen laatia uuden ajan valkosipulisanasto.

Lisäksi on ollut tarpeen kirjoittaa suomenkielinen selvitys eri valkosipulityypeistä. Pohjana olemme käyttäneet yhdysvaltalaisen Ron L. Engelandin luomaa järjestelmää johon on kuitenkin ollut tarpeen tehdä muutama perusteltu korjaus.

Sitäkin hämmentyneempiä ja epävarmempia ihmiset ovat sen suhteen mitä on ns. luonnonmukaisesti kasvatettu valkosipuli ja millainen on todella korkealuokkainen tuote. Hyvin harva kasvattaja tuottaa gourmet-tason kynsilaukkaa. Jos asiaa verrataan viinin maailmaan suomalaiset ovat edelleen samalla tasolla kuin 1980-luvulla, jolloin kuiva italialainen Soave oli suosituin valkoviini Suomessa.

Orgaaninen viljelymenetelmä ei ole pelkkää istuttamista ja sadonkorjuuta vaan siihen kuuluu olennaisesti monivaiheinen ja huolellinen kasvin käsittely. Tästä kerromme seikkaperäisesti julkaisemassamme viljelyoppaassa. Kasvin huolellinen kuivatus takaa aromikkaan ja monivivahteisen maun tuotteessa. Tätä voidaan verrata täysin lämpökontrolloituun tankkikäymismenetelmään viinintuotannossa.

De Re Allii Sativi haluaa kertoa kaikista näistä asioista ja antaa vielä kynsilaukan kasvattamisesta kiinnostuneelle neljän vuoden mallin varoitukseen sanoineen: suuri harppaus ei ole mahdollista.

Valkosipulilajikkeita on suuri määrä. Tarkkaa lukua on mahdotonta sanoa, mutta jos sanotaan "noin 300" niin ollaan varsin lähellä ns. totuutta, Tarkoituksemme on laatia uudet esittelyt parhaiten oloissamme menestyvistä lajikkeista. Huhtikuun puolivälissä olemmee jo päässeet hyvää alkuun. Tästä pääset lukemaan aivan uuden esittelyn muutamasta lajikkeesta ja niiden kasvuryhmistä.