Sadonkorjuu

Sadonkorjuu

Eri kasvuryhmät tuleentuvat eri aikoina ja pääsääntöisesti voidaan sanoa järjestyksen Suomen oloissa olevan seuraava: turbaanit, aasialaiset, lasikkaat, artiset, kreolit, marmoriinit, rokaleet ja posliinit ja seassa oortit järjestyksensä mukaan. 

Yksi vanhan liiton kasvattajien hokemista on: "Sadonkorjuu alkaa kun kaksi alinta lehteä on kellastunut". Väite on luvalla sanoen idioottimainen. Näinhän on asian laita hyvässä kasvustossa jo kesäkuun puolivälissä! Oikea tapa on laskea vielä kunnossa olevien lehtien lukumäärä latvustosta lähtien. Tällä tavalla näet sen kuinka monta ehjää kuorta tuotevalmiiseen raapiin tulee.

Maasta nostettua valkosipulia ei saa pitää auringossa hetkeäkään. Puhdistaminen tehdään varjossa ja yleensä riittää jos vielä elossa olevasta kasvista poistetaan 1-2 lehteä. Raapit on syytä pestä puhtaalla vedellä. Kasvit niputetaan koosta riippuen 4-8 yksilön kimppuun. Lehdet taivutellaan hellävaroen ja tehdään väljä sidos luonnonmukaisella sidostarpeella. Tulee muistaa että kasvi on vielä elossa vaikka onkin kokenut jotain jota ihmisen kohdalla voitaisiin pitää vakavana liikenneonnettomuudesta johtuvana tilana. Olet kokenut vakavia ruhjeita ja saanut muutaman luunmurtuman. Lisäksi kolme viikkoa aiemmin sinulta ja lähisukulaisiltasi on amputoitu tärkeä ruumiinosa.